Zonnepanelen zijn een geweldige investering voor een duurzame toekomst en lagere energiekosten. Maar haal je wel het maximale uit je installatie? Hier bespreken we de meest recente data en geven we tips om je eigen energieverbruik te optimaliseren in België.

Actuele data over zonne-energie en zelfconsumptie in België

In 2023 heeft België opnieuw records gebroken in de productie van zonne-energie. Met een geïnstalleerde capaciteit van 9,9 GW aan zonnepanelen heeft het land in totaal meer dan 2.000 GWh zonne-energie opgewekt tijdens de zomermaanden, een significante stijging ten opzichte van voorgaande jaren​ (EnergyVille) (EnergyTrend).

De groei in zelfconsumptie is een cruciaal onderdeel van dit succes. Belgische huishoudens en bedrijven zetten steeds vaker in op het direct gebruiken van opgewekte zonne-energie in plaats van teruglevering aan het net, mede door de dalende vergoedingen voor teruggeleverde energie​ (The Brussels Times).

Tips voor maximale zelfconsumptie

  1. Gebruik apparaten overdag: Plan het gebruik van energie-intensieve apparaten zoals wasmachines en vaatwassers tijdens de uren dat je zonnepanelen het meest opbrengen. Dit verhoogt je zelfconsumptie en vermindert je afhankelijkheid van het net.

  2. Laad je elektrische auto op tijdens de dag: Als je een elektrische auto hebt, laad deze dan overdag op. Dit zorgt ervoor dat je eigen opgewekte energie optimaal wordt benut.

  3. Overweeg batterijopslag: Met thuisbatterijen kun je de overdag opgewekte energie opslaan en gebruiken tijdens de piekuren ’s avonds. Dit helpt niet alleen bij het verhogen van je zelfconsumptie, maar ook bij het verlagen van je energierekening.

  4. Slimme energiebeheer: Maak gebruik van slimme thermostaten en energiebeheer-apps om je energieverbruik af te stemmen op de productie van je zonnepanelen. Zo kun je je eigen energieverbruik nog efficiënter maken.

Het belang van zelfconsumptie

Met de veranderingen in de energiemarkt, zoals de verminderde terugleververgoedingen, is het belangrijker dan ooit om de opgewekte zonne-energie zelf te gebruiken. Door je zelfconsumptie te maximaliseren, kun je niet alleen je energiekosten verlagen, maar ook je ecologische voetafdruk verminderen.


Wil je meer weten over hoe je het maximale uit je zonnepanelen kunt halen? Overweeg om batterijopslag te integreren of vraag advies over energiebeheer. Samen kunnen we werken aan een duurzamere toekomst!

Als je verdere hulp nodig hebt, neem gerust contact met ons op!

Onze gegevens

BD-Solutions
Emile Verhaerenstraat @ 2890 Sint-Amands
+32 495 33 54 81
info@bd-solutions.be
BE0 505.582.806

EASA Exploitant - UAS

Drone Operator
BELqx3ip91kj7xk4